Održivi život u mom domu i zdravi doručak

Održivi-život-u-mom-domu-i-zdravi-doručak1

Guys, for english version of recipes for these Raspberry Basil and Blueberry Mint Smoothies, scroll all the way down 😉

Sjećate se postova o održivom životu kod kuće koje sam napisala u sklopu projekta održivog razvoja robne kuće IKEA. U njima sam, baš kao i moje kolegice blogerice Andrea, Matejka i Sanja u svojim, pričala o tome kako uz male promjene i malo bolju organizaciju možemo pridonijeti kvaliteti vlastitog života u zapravo jako puno aspekata, a sve uz neveliki trud – štedjeti vlastiti novac ali istovremeno pridonijeti zaštiti našeg planeta i njegovih resursa.

U prvom postu sam vam općenito pričala o tome kako uz male promjene i trikove, poput zamjene rasvjete sa led žaruljama možete štedjeti električnu energiju, te kako smanjiti potrošnju vode i akumulaciju plastike u vlastitom domu. U drugom, o “održivom” kuhanju kako sam ga nazvala 😉 i najboljim materijalima za kuhanje kao dijelu održivog razvoja te u trećem, o održivoj prehrani. U njemu sam vam dala savjete o učinkovitijem čuvanju namirnica i planiranju kao bitnom dijelu kvalitetne prehrane.

Jednostavno je uzgojiti svoje začinsko bilje i uvijek ga imati pri ruci, a sjemenke, orašaste plodove i žitarice najbolje je čuvati u hermetički zatvorenim staklenkama

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak3

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak2

Andrea, Matejka, Sanja i ja smo započele prije gotovo godinu dana, a prije par mjeseci IKEA je odlučila uključiti i dio svojih kupaca u program Ambasadora. Na natječaj se javilo više od 2000 ljudi a izabrano je njih 20. Novopečeni ambasadori su prihvatili izazov da žive održiviji život kod kuće uz pomoć saznanja stečenih na radionici u sklopu projekta na kojoj sam im i ja prenjela svoja dotadašnja iskustva. Te naravno uz korištenje IKEA održivih proizvoda za dom. Projekt je započeo u siječnju, a tijekom šest mjeseci sudionici projekta mjerit će i bilježiti uštede koje su ostvarili i zatim svoja iskustva razmijeniti s cijelom Hrvatskom na stranici IKEA vizija doma.

Ja sam svoju održivu priču u domu primjenila u zapravo jako puno aspekata u životu moje obitelji. Od štednje električne energije i vode, preko boljeg spremanja i čuvanja namirnica, do uštede vlastitog vremena u svakodnevnoj pripremi i kuhanju hrane.

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak5

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak6

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak4

Također sam vam otkrila neke svoje trikove u boljoj organizaciji kuhanja u vidu pretpripreme koji će vam omogućiti da jednostavno, uz mali trud i potrošnju vremena kvalitetno i zdravo jedete svaki dan i tako čuvate resurse vlastitog tijela.

Fini i zdravi doručak uz hranjive smoothije

Za danas sam vam pripremila recepte za dva smoothija koje ćete jednostavno i brzo pripremiti, jako su ukusni a prava su riznica zdravlja pa tako svakako spadaju u definiciju “delicious and healthy” misije.

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak8

Kako sam u svom trećem postu pisala kako pravilno zamrznuti i čuvati voće koje onda možete svakodnevno koristiti u pripremi upravo ovakvih smoothija, neću ovdje dužiti o tome.

A ja uvijek kažem kako je upravo to, imati sve potrebne namirnice pri ruci, jedan od važnih preduvjeta da jedete dobro i kvalitetno.

Dakle, smoothije koristim namirnice koje uvijek imam kod kuće, bez trošenja vremena na nepotrebne odlaske u dućan:
– smrznuto voće i polovice limuna u zamrzivaču
– biljna mlijeka poput bademovog i zobenog,
– sjemenke: najčešće chija sjemenke i lan,
– heljdu i zobene pahuljice
– Bosiljak i mentu koje uzgajam u teglicama.
…sve uvijek pri ruci.

Obično kao bazu uzimam heljdu ili zobene pahuljice. One daju konkretnost- zasitnost obroku. Zatim dodam neko biljno mlijeko, voće i sjemenke (chija ili lan).

Moja mala tajna je to što u smoothije dodajem smrznute polovice iscijedjenog limuna. Naime, iscijedjene polovice limuna ne bacam nego ih pospremam u vrećice sa patentnim zatvaračem i čuvam u zamrzivaču. Na ovaj način ne bacam hranu a u korama je jako puno kvalitetnih i hranjivih sastojaka, navodno čak i više nego u soku.

Ok, mislim da sam vam više- manje sve objasnila pa možemo na recepte:

Smoothie od Malina s bosiljkom i djumbirom

Količina: 1 porcija
Vrijeme pripreme: 5 minuta

Sastojci

1 šalica bademovog mlijeka
1/4 šalice heljde (namočene par sati u vodi s malo jabučnog octa)
1 šalica malina
1 banana
1/2 domaćeg limuna s korom
komadić svježeg djumbira
1 žlica chia sjemenki
par listića bosiljka

Postupak

Dobro oprati i ocijediti heljdu. Namačemo je da bi bila probavljivija. A ako vam se žuri, nije neophodno.

Staviti u blender sa svim ostalim sastojcima.

Smoothie od Borovnica sa mentom

Količina: 1 porcija
Vrijeme pripreme: 5 minuta

Sastojci

1 šalica bademovog mlijeka
2 žlice zobenih pahuljica
1/2 limuna
1 banana
1 šalica borovnica
1 žličica zlatnog lana
par listića mente

Postupak

Sve sastojke staviti u blender i dobro izblendati.

Ovi smoothiji su prefini a dugo će vas držati sitima zahvaljujući bogatstvu sporih ugljikohidrata i kvalitetnih proteina, omega 3 masnih kiselina i biljnih vlakana.
Uživajte 🙂

Raspberry Basil and Blueberry Mint Smoothies

Odrzivi-zivot-u-mom-domu-i-zdravi-dorucak7

These two delicious pastel smoothies are just two of numerous examples of my breakfast smoothies: always with a base of raw buckwheat or rolled oats that make them more filling and nutritious, with addition of fruits, herbs and seeds (usually flax or chia).

One of my “super secret” ingredients is frozen drained lemon halves that I never throw away (as a part of trying to avoid food waste) but keep frozen in the fridge for everyday use in my smoothies. The rind is such a nutritious bomb and gives an amazing citrusy aroma to the smoothies. I also always have at hand frozen overripe bananas and other fruits that give that perfect creamy consistency to smoothies.

Ok, let’s proceed to the recipes 😉

Prep time: 5 minutes
Yields: 1 portion

Ingredients

Raspberry Basil

1 cup almond milk
1/4 cup raw buckwheat, soaked and drained
1 cup frozen or fresh raspberries
1 banana, fresh or frozen
1 knob fresh ginger
few basil leaves
1 drained lemon half
1 tbsp chia seeds

Blueberry Mint

1 cup almond milk
2 tbsp rolled oats
1 cup blueberries
1 banana
1 tsp golden flax seeds
few mint leaves
1 drained lemon half

Method

Place ingredients of each in a blender and blend until smooth.
As far as fruits go, it’s best to use at least one frozen, to keep the smoothie from warming up.

That’s it guys 🙂 Hope you enjoy these and if you like what I share on my blog, you can subscribe to the updates and if you happen to try these and even take pictures tag them on Instagram so I can find you. I would love to hear from you 🙂

Love,
Maja xx